להקת המחול ורטיגו -מקום
בחיפוש מתמיד לשוב אל המקום שמקרב אותנו לעצמנו
״מקום״ משמעותו שטח, חלל להימצא בו, שעשוי להיות אמיתי, מופשט, דמיוני, והוא יכול להימצא בכל מקום ובשום מקום. הוא גם אחד משמותיו הרבים של אלוהים. מקום פנימי, רוחני.
״מקום״, עוסק בעולם שיצא ממקומו ואיבד משיווי משקלו. הכוריאוגרפיה נשענת על שפת תנועה שכיוונה מהמרכז החוצה, אל הקוטביות: בין הפנים לחוץ, בין ימין לשמאל, בין מטה למעלה.
הקומפוזיציה מתגלה מתוך הקוטביות הזו: הרבה תנועות הולכות אל קצות האצבעות והבהונות. ורק במרכז הגוף ישנו שיווי משקל . ״מקום״ הוא חיפוש תמידי אחר המרכז, אחר האיזון .
צלם ותבנית- צורה ותוכן הם מושגים מרכזיים בחקר הכוריאוגרפיה. הצורה היא הגוף האנושי. התוכן הוא המהות, הנפש, המחשבות, הרצונות והרגשות שלנו. הצורה והתוכן מחוברים באופן בלתי נמנע לידיעה על דבר הסופיות שלנו כבני אנוש, ולפחד מהמוות. עם זאת, כנגד הידיעה הוודאית כי גופנו הפיזי ימות – ישנה התקווה המאזנת כי הגוף הרוחני, הנשמה היא נצחית.
בעיצוב הבמה ורטהיים בחרה חומר מתוך המעגל האקולוגי של הטבע: מקלות עץ קצרים המשולבים זה בזה בצורות שונות ומגוונות המסמלות מהלכים של ביאָה ושיבָה. מקום הנמצא בהשתנות מתמדת.
רק לקראת הסוף ישנה שאיפה לאיחוד הקצוות: מקלות העץ מתחברים לכדי גשר היוצר חיבור בין קטבים, מאפשר חזרה לאיזון, חזרה למקום.
סילקה מייר-ברוסיקה
כוראוגרפיה | נעה ורטהיים
מוסיקה | רן בגנו
תאורה | דני פישוף
תלבושות | ששון קדם
תפאורה | זוהר שואף
ע.כוראוגרפית | רינה ורטהיים קורן
מנהלת להקה | סנדרה בראון
רקדנים יוצרים | מיכה עמוס, שון אולס, איתי פרי, עדן בן שימול, רות בן דוד, אילן גולובוביץ, שני ליכט, תיאו סאמזוורט.
להקת המחול ורטיגו בניהולה האמנותי של נעה ורטהיים מדגישה את דרכה בקיומה כגוף ייחודי בנוף התרבות הישראלית המגשים את תפיסת עולמו המחברת בין אמנות חברה וסביבה. נעה ורטהיים כוריאוגרפית בעלת שם עולמי צברה מוניטין בארץ ובעולם על הצלחתה בהעמדת רפרטואר יצירות מרשים יחד עם פעילות חברתית וקהילתית בכפר האמנות האקולוגי בקיבוץ נתיב הל"ה – מקום מפגש בין אמנות לסביבה. ומקום מגוריה עם משפחתה. בעשור השלישי לפעילות פוריה ומשגשגת מציגה הלהקה רפרטואר מרשים של יצירות מקור מבית היוצר של נעה ורטהיים , שפת מחול ייחודית המהווה השראה לתלמידים ויוצרים בתחום המחול ןמשמשת כאבן יסוד לעידוד תקשורת בין אדם לאדם בחברה ומעורבות בקהילה. דרכה הייחודית של נעה ניכרת בחיבור מיוחד בעבודתה מעבר לתרומתה לחיי התרבות והאמנות בישראל נכרת בחיבור המיוחד שהא עושה בעבודתה בנושאים חברתיים על ידי יצירת קשר אמנותי עם הקהילה והסביבה בה היא יוצרת. דרך זו באה לידי ביטוי בהקמת בית ספר למחול, הכשרת רקדנים , הקניית שפת מחול – בתנועה השואבת יכולות מהעבר, פועלת להגביר את המעורבות בהווה מתוך אחריות לעתיד . כפר האמנות האקולוגי מתנהל מתוך אחריות סביבתית וחברתית וחושף את ורטיגו כח האיזון – מחול משולב בין נכים ושאינם נכים. הכפר משמש כור היתוך ומעבדה ללימוד יצירתי ועכשווי בתרבות היהודית .